Skoči na vsebino

Skupinske vodene vadbe

 • FIT VADBA

  Fit vadba je vadbe, ki vključuje oblikovanje telesa, splošno kondicijo ter vpliva na boljše počutje. V glavnem delu vključuje vadbena sredstva (vaje) s pripomočki kot so uteži, elastični trakovi, trx, bosu žoge ter vaje brez pripomočkov (z lastno težo).


  V zaključnem delu pa se bodo izvajale vaje za prevencijo bolečin v križu ter vaje za izboljšanje gibljivosti.

  Vadba je namenjena tako popolnim začetnikom, ki si želijo oblikovati svoje telo in pridobiti kondicijo, kot tudi srednje in visoko treniranim rekreativcem, ki želijo svoje znanje, kondicijo in sposobnosti nadgraditi.

   

  Letos bo skrbel za FIT VADBO JOŠT HREN, dipl. šp. ped., študent 2. letnika podiplomskega študija

 • FUNKCIJSKA VADBA

  Program je namenjen srednje in visoko treniranim rekreativcem, ki želijo preko zimskih mesecev ohranjati in razvijati pomembne gibalne kot tudi funkcionalne sposobnosti.

  Prihajajo meseci, ko bomo zaradi slabega vremena oziroma nizkih temperatur omejeni z izvajanjem različnih rekreativnih vsebin v naravi, kot so tek, kolesarjenje, pohodništvo in druge. Največkrat zaradi omenjenih razlogov posledično zmanjšamo tudi tedensko telesno aktivnost. Ponujamo vam kakovostno ter visoko strokovno vodeno vadbo, ki vam bo pomagala v zimskih mesecih ohranjati in razvijati funkcijsko mišično zmogljivost, gibljivost, koordinacijo, ravnotežje ter aerobno vzdržljivost.
   
  Z razvojem sodobnih tehnologij, rekvizitov kot tudi oblik vadbe, se odpirajo vedno možnosti za izvajanje kakovostne rekreativne vadbe v športnih dvoranah. Vadba bo zasnovana ciljno, smiselno ter pestro. Potekala bo v manjših skupinah in tako bo omogočala boljšo prilagoditev posamezniku kot tudi temeljitejši nadzor.
   
  Seveda ne bomo pozabili tudi na diagnostične postopke (meritve), ki so namenjeni k ugotavljanju pomembnih in čim bolj objektivnih kazalcev trenutne pripravljenosti športnika. Na osnovi izmerjenih podatkov bo tako mogoče izbrati primerne metode in sredstva treniranja, kot tudi optimalno načrtovati proces športne vadbe.

   

  Letos bo treninge vodil JOŠT HREN, dipl. šp. ped., študent 2. letnika podiplomskega študija

 • AKROBATIKA FREESTYLE

  Dobro poznavanje akrobatike oziroma zavedanje svojega telesa v prostoru je bistvenega pomena za športnike, ki se ukvarjajo s takoimenovanimi urbanimi, adrenalinskimi športi kot so "wavesurfing", "windsurfing", "skateboarding", "rollerblading", "downhill", "bmx", "kiteboarding", "snowboarding", "free-ride-skiing" etc.
   
  V sklopu Športnega centra prvo leto organiziramo vadbo v prenovljeni gimnastični dvorani, kjer najdete tudi jamo s peno, ki omogoča odličen postopen prenos znanja s parterja, preko jame na teren.
   
  Vabljeni vsi navdušenci zgoraj navedenih športov, da se odlično pripravite na naslednjo sezono!
   
  Se dobimo vsak ponedeljek ob 19.00 v gimnastični dvorani Fakultete za šport!

 • PILATES

  Pilates je ena izmed metod stabilizacije telesa, ki povezuje krepilne in raztezne gimnastične vaje na poseben način. Pri vadbi se sistematično ukvarjamo z mišicami, ki so pri ostali športni vadbi premalo ali napačno obremenjene.

  Glavni namen vadbe je krepitev mišic trupa, mobilizacija hrbtenice in izboljšanje gibljivosti.

  Vadba je primerna za vse, ki zaradi sodobnega načina življenja (stres, dolgotrajno sedenje, dolgotrajno stanje, dvigovanje bremen) v telesu občutijo fizična in psihična neravnovesja, ki se najpogosteje kažejo z bolečinami v hrbtu, glavoboli, mravljinčenjem v rokah, artrozo vratne hrbtenice ipd.

  S sistematično Pilates vadbo izboljšamo telesno držo, odpravimo bolečine v hrbtu, preprečujemo nastanek osteoporoze, preprečujemo pojav inkontinence ter izboljšamo ravnotežje in koordinacijo. Poseben sistem dihanja poudarja napetost v globokih trebušnih mišicah, ki okrepljene razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno pred poškodbami in bolečinami v spodnjem delu hrbta, kar je še posebej pomembno za mlade starše, ki velikokrat na dan dvigujejo in nosijo otroke. Tovrstno vadbo priporočajo tudi različna strokovna in znanstvena združenja po celem svetu.

   

  Vadbo pilatesa vodi usposobljena in izkušena vaditeljica DARJA MIKLIČ.

 • JOGA

  Vinyasa joga je dinamičen stil joge, kjer sta dihanje in gibanje povezana.   Nov stil vadbe temelji na dveh po svetu že znanih in uveljavljenih vrstah joge:    - Ashtanga -Vinyasa - joga katere zagovorniki so številni zvezdniki  od Madonne,Gweneth Partlow in Christie Turlington. - Jivamukti joge - ene najbolj priljubljenih power yoga stilov v ZDA za plesalce igralce in ostale, ki želijo ohraniti mladostno gibkost in linijo telesa.   

  Vinyasa joga je primerna za ljudi vseh starosti. Željena je določena stopnja kondicije za pravilno izvajanje položajev. Vadba je bolj intenzivna in naporna od klasične joge ter se bistveno razlikuje od do sedaj prakticirane joge pri nas. Vinyasa joga je predvsem fizična vadba telesa s povdarkom na pravilnem dihanju, položajev telesa in relaksaciji. Spiritualnost pri tem ni obvezna!  

   

  Jogo bo vodila GEJA JERMAN, jogistka z večletnimi izkušnjami.

   

  GEJA O JOGI  

  Joga je življenski slog, povezan sistem vzgoje telesa uma in duha. Umetnost pravilnega življenja so v Indiji izvajali že pred tisočletji, ker pa se joga navezuje na splošne resnice, so ostali njeni nauki veljavni vse do danes. Stari jogiji so gledali na telo, kot vozilo duše. Joga ni religija ampak praktični pripomoček. Je življenje samodiscipline, osnovano na načelih preprostega življenja in vzvišenega mišljenja.     

 • TEK

  Tekaška vadba je namenjena vsem, ki bi radi v prihajajočem letu pridobili kondicijo, morda izgubili kakšen kilogram ali pa bi preprosto želeli opraviti tekaški trening v skupini. Zato smo v prihajajoči sezoni (2016(2017) pripravili program, kjer se bomo naučili kaj pomeni primerna tekaška oprema, kakšne oblike tekaških treningov poznamo in kaj vse še potrebujemo, da postanemo brezskrbni tekači v celoti. Ker so v osnovi tekaški treningi namenjeni krepitvi krvožilnega sistema, je pozitivnih učinkov takšne vadbe ogromno. Od zmanjševanja učinkov stresnega življenja, do dviga samozavesti zaradi bolj zdravega izgleda, do višjega nivoja energije skozi vsakdan in še bi lahko naštevali.

  Sklopi, ki jih bomo pri vadbi uporabljali so sledeči:

  • Uporaba merilca srčnega utripa (in določanje con napora za vsakega posameznika)
  • Aerobna vadba (daljša, neprekinjena oblika teka)
  • Intervalne metode (ponavljajoči se teki krajših ali daljših razdalj)
  • Krepilne gimnastične vaje (vaje za moč)
  • Raztezne gimnastične vaje (raztezanje ali streching)
  • Vaje za stabilizacijo sklepov (preprečevanje poškodb)
  • Pliometrične vaje (poskoki)
  • Izboljševanje tehnike za čim večjo ekonomičnost pri teku
  • Napotki glede prehrane pred, med in po treningu

  Pri vadbi bomo oblikovali in upoštevali cilje vsakega posameznika, tako da bomo na koncu zmagovalci vsi J

  Vadbo bo vodil JOŠT HREN, dipl. šp. ped., študent 2. letnika podiplomskega študija.

 • AIKIDO

  Športni center FŠ se je povezal z AIKIDO ŠPORTNIM KLUBOM KRIM in za vas letos premierno izvajamo tudi AIKIDO.

   

  Aikido je starodavna netekmovalna in samoobrambna japonska veščina, kjer nasprotniku s pravilnim in predvsem pravočasnim izmikom ter pravilnimi gibi, predvsem krožnimi, porušimo ravnotežje, ga spravimo na tla ter ga s pravilnimi vzvodi na zapestju, komolcu ali rami imobiliziramo. Ker za to veščino ne potrebujemo veliko moči je primeren tako za mladostnike kot tudi za nežnejši spol.

   

  Treninge bo vodil DANILO ZORKO, ki nam je zaupal zakaj se je odločil podati na pot "aikida":

  "Sam sem se odločil za to veščino predvsem zaradi samoobrambe, ki je v teh časih dobrodošla, potem zaradi samih tehnik, katere so usklajene in nenasilne ter se izvajajo v določenemu ritmu kot neke vrste ples. Okoli nasprotnika se moraš gibati tako, da ga ne potiskaš ali vlečeš ter ne uporabljaš svoje moči temveč izkoristiš energijo napadalca in ga na prefinjen način spraviš  v položaj brez izhoda. Poleg tega je aikido netekmovalen kar pomeni, da se boriš sam s sabo in poleg tega narediš veliko na svoji duhovni rasti ter samodisciplini. Naučiš se reševati konflikte na miren način, kar ti v življenju pripomore odpravljati nervozo in stres, ki je v tem sistemu največji okupator, ter izboljšaš svojo gibljivost, ki je zelo pomembna za zdravo življenje."